Либра, Фејсбукова дигитална валута за цензурисану потрошњу

Дуго очекивана дигитална валута Либра (Libra, срп. Вага) коју спрема Фејсбук можда ће бити покренута већ у јануару, пише Финаншел тајмс.

Тачан датум покретања Либре зависи од тога када ће пројекат добити одобрење за рад као услуга плаћања од швајцарске Надзорне службе за финансијско тржиште, али би могао кренути већ у јануару, најављује лист.

Либра је наизглед обичан, регулисани начин плаћања, као ПејПал, али то је Фејсбук“, каже Дејвид Џерард, историограф дигиталних валута и аутор  Attack of the 50-foot Blockchain (и истоименог сајта – прим. прев.).

Треба напоменути да Либра заправо није јединствена дигитална валута. Планирана је као серија различитих дигиталних новчића, а да сваки од њих подржава различита државна валута. Такође ће бити издата либра као „дигитални скуп“ неких од тих новчића, која ће бити доступна за међународне и трансакције у земљама без дигиталне валуте.

Вредност Фејсбуковог “новца” ће варирати у складу са дешавањима на тржиштима физичких валута.

Другим речима, Либра није толико нова „валута“, више је букет различитих валута с једним “цветићем” за корпу валута. Али са озбиљним могућностима за издавача: биће му лако пратити потрошњу и друге активности и да спречава поједине трансакције.

Данте Диспарте, потпредседник пројекта Либра, изјавио је за Финаншел тајмс да ће дигитална природа новчића можда чак и олакшати надзор, да пружа више могућности од физичке валуте. „Постоје одређене ствари које бисте могли да урадите са блокчејн системом плаћања [као што је Либра], а не можете са алтернативама, попут ограђивања (geofence) политички санкционисаних земаља, блокирања сумњивих адреса, идентификовања сумњивих активности у [безмало] реалном времену“, рече Данте.

Пакао у најави. Јер то значи да Либра има потенцијал за спречавање  “политички некоректне” и потрошње противне “социјалној правди”.

Претходно од истог аутора:

– УПОЗОРЕЊЕ: Европска централна банка се припрема за издавање дигиталног евра (видео)

– Трампово обраћање нацији: Ја, све и свја за економију

Аутор: Роберт Венцел

Извор:

EconomicPolicyJournal.com: What a Horror: Facebook’s Libra “Currency” to Launch Next Year

Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано / Линукс Такс Чачанин, на Дебијан Линуксу