Како се подсетити заборављених команди

Линукс команди је на стотине, све запамтити немогуће је. А није ни потребно. Бива тренутака кад потпуно заглупим и никако не могу да се сетим неке команде. Буљим и буљим у терминал, ал’ јок, ништа. Дешава ли се исто и вама? Е, имам лепу вест: Apropos и BASH history омогућавају да се на једноставан начин подсетимо заборављених команди. Apropos је команда којом се претражују странице упутстaва (Man pages), тамошњи називи и описи команди, на основу кључних речи.

Рецимо да сте заборавили команду за излиставање садржаја директоријума. Како употребити aprpos? Једноставно:

$ apropos "list directory"

И добијамо листу команди везаних за упит:

Знам да је dir , што најпре можемо употребити, лако запамтити, али сам овим примером само хтео да покажем која је сврха apropos команде. Да напоменем да упит треба да буде што експлицитнији, јер има случајева да, када садржи само једну реч, нећете добити шта тражите. На пример,

$ apropos "list"

и apropos не помаже.

Опет, ако вас интересују детаљи о кернелу, довољно је:

$ apropos "kernel"

Реултат:

Чак и без наводника ћете добити исти испис. Али, ако упит садржи више речи, наводници се морају користити.

Идемо даље. Заборавили сте које команде користити за додир са физички удаљеним системом? Тада помаже:

$ apropos "remote"

Само имајте на уму да вам apropos излистава све команде које садрже реч унету у упит, да ћете морати да мало скролујете да се опсетите онога шта тражите.

Примера има колико хоћете, па да бисте видели шта све може apropos консултујте странице Упутства (Manual) и команду man:

$ man apropos

А да, заборавих. Можете употребити и “обрнуту претрагу” (reverse search) тако што ћете притиснути CTRL+R и укуцати, ако се сећате, првих неколико слова заборављеног. Из bash history ћете добити листу команди које сте раније користили, да их претражите користите стрелице горе и доле и, када нађете тражену команду, притисните TAB или десну стрелицу да бисте је изабрали, и ENTER, да би постала извршна.

Има и других лекова за нас “кречане” .”Букмарковање” (од bookmark) и “таговање” (од tag) често коришћених команди ће нас поштедети копања по Гуглети и ман-страницама. Више о тој апотеци на страницама испод:

 

Аутор: СК (SK)
Превод: Александар Јовановић
Извор:

How To Easily Recall Forgotten Linux Commands

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *