Интернет: Доступно свих 1 119 страница “Атлантског кодекса” Леонарда да Винчија

Компанија за визуелизацију података “Вижуел еџенси” (The Visual Agency) је недавно објавила дигитализовано издање дванаестотомног “Атланстског кодекса” са 1 119 страница. И сада, по први пут, имамо на располагању интерактивну апликацију  и могућност разгледања свих страница детаљних цртежа и напомена. Претраживање ове збирке је као…као да сте ушли у ум чувеног ренесансног сликара, инжењера и проналазача.

“Атлантски кодекс” је највећа збирка Да Винчијевих цртежа, обухвата читав његов радни век. Почиње скицом из 1 478. године, из времена када је радио у свом родном тосканском граду, Винчију, завршава се цртежом из 1 519. године, када је умро у Француској. “Атлантски” из назива кодекса потиче отуд што је Да Винчи користио листове великог формата, сличне онима који су се користили за географске атласе. Портфолио је препун најразличитијих нацрта изума као што су падобрани, војна оруђа, хидраулична пумпа…а садржи и архитектонске нацрте и анатомске студије.

Пројекат дигитализације “Атлантског кодекса” остварен је у сарадњи са Амброзијанском библиотеком (Biblioteca Ambrosiana), где се чувају све странице збирке старе 500 година.  “Вижуел еџенси” је направила апликацију у боји и лаку за коришћење, која омогућава претраживање по датуму, области и теми:

“Овакво каталогизовање ‘Атлантског кодекса’ је јединствено и отвара нове путеве проучавања Да Винчијеве збирке текстова, нацрта и цртежа – рада једног од највећих генија у читавој историји.” – http://www.codex-atlanticus.it/#/Overview

Иначе веб-сајт је на италијанском, а за енглеску верзију кликните на “EN”  у доњем десном углу насловне странице.

Аутор: Ема Тагарт
Извор: All 1,119 Pages of Leonardo Da Vinci’s “Codex Atlanticus” Now Available Online
За Ћирилизовано и Линукс Такс Чачанин превео: Александар Јовановић, на Бунсен лабс Линуксу

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *