Шта амерички Срби треба да знају о новим правилима за путовање у државе ЕУ шенгенског подручја

Напомена преводиоца: Пред вама је чланак “Лајфхакера” и оригинални наслов је другачији, текст је намењен свим Американцима. Зашто сам га онда изабрао?

Трећина читалаца блога “Ћирилизовано” је из Северне Америке, претпостављам да и “Озон прес” прати велики број Чачана који су сада у САД и Канади, па сматрам да им појашњења предстојећих узуса америчким држављанима за пут у ЕУ могу бити од користи.

Без обзира што је чланак и пропагандистички – није шија него врат, није виза него путна дозвола, ерго, Европадија нас не понижава него зна да има и несташних Американаца, па да се мало боље припреми – вредницу, аутора чланка, можда искупљује то што је у кратком и циљаној публици доступном разумевању тексту, у виду хиперлинкова на одговарајућа места на интернету, понудила додатне информације за појединачне земље шенгенског подручја. Тако да Драгачевац из Чикага, на пример, кад дође у завичај, па онда намери да види и мало цивилизованог света осим коњокрадица и својих сељана, крене, преко мученог Чачка, за рецимо Беч, зна шта му треба за “европски пут”.

Линуксаша што се тиче, да скренем пажњу на извор. Не толико због информативности чланака о Линуксу, којих тамо и нема много и могу бити од (техничке) користи једино Убунтурадији, већ због контекста, што “Животни хакер” уважава факат да је и Линукс саставни део пунијег живота. Од медија који је мејнстрим на интернету – неочекивано, али довољно.

Фотографија: Франциско Секо / АП Фото. Извор: EU will require travel registration for Americans starting in 2021 – Politico

Шта Американци треба да знају о новим правилима за путовање у државе ЕУ шенгенског подручја

Почев од 2021. године, Американци, као и држављани бројних других “безвизних” земаља, имаће нешто више посла пре пута у неке европске државе. Сада вам је, да уђете у Немачку, Француску, Шпанију…довољан пасош, али за нешто мање од две године мораћете да пре пута поднесете захтев. Ова промена политике уласка у те земље је најављена лане, али су детаљи познати тек од прошле недеље.

Ево шта треба знати:

На које се државе односи?

Дозвола за путовање биће потребна за улазак у све земље шенгенског подручја: АустријуБелгијуЧешкуДанскуЕстонијуФинскуФранцускуНемачкуГрчкуМађарскуИсландИталијуЛетонију, Лихтенштајн, Литванију, Луксембург, МалтуХоландијуНорвешкуПољскуПортугалијуСловачкуСловенијуШпанијуШведску и Швајцарску.

Је л’ то виза?

Није. Иако су неки медији разглашавали да ће од 2021. за пут у Европу требати виза, то није тачно. Нећете морати да тражите визу, већ само да поднесете захтев Европском систему за путне информације и дозволе (European Travel Information and Authorization System – ETIAS) и платите малу накнаду.

Зашто нам Европљани траже путну дозволу? 

Циљ овог програма је јачање система безбедносних провера особа које у ЕУ могу ући без визе.

Колико кошта?

Тачну цену аплицирања још увек не знамо, али сигурно неће бити супер скупа. По садашњим медијским извештајима, око седам долара.

Може ли се десити да дозвола буде ускраћена?

Европска комисија нас уверава да ће путна дозвола, у 95% случајева, бити одобрена “за неколико минута”. Дакле, за већину Американаца, тек формалност, ништа због чега се треба бринути. Јер Европска комисија такође каже, да: “Нема потребе да се подноси захтев конзулату, јер се не узимају биометријски подаци и прикупља се далеко мање информација него за одобравање визе. Такође, процедура одобрења шенгенске визе по правилу траје до петнаест, а у неким случајевима и тридесет и шездесет дана.

Важење?

Једном одобрена, ваша ЕТИАС (ETIAS) путна дозвола ће важити три године и за неограничен број улазака у шенгенско подручје.


https://lifehacker.com
Серијал “Линукс у Чачку” на “Озон прес”-у:  1, 23456789101112 , 13141516 171819202122232425

Аутор: Емили Прајс
Извор: What Americans Need to Know About the New Rules For Traveling to Europe
За ЋирилизованоЛинукс Такс Чачанин и Озон прес превео: Александар Јовановић, на Бунсен лабс Линуксу

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *