Барселона потпуно прелази на Линукс и отворени код

Стара вест али лепо је прочитати поново…

Фотографија: Thinkstock

Градске власти Барселоне одлучиле су да покрену процес преласка са Виндоуса и власничког софтвера на софтвер отвореног кода и Линукс дистрибуцију Убунту до пролећа 2019. године.

У првој фази биће изведен прелаз са власничког софтвера на софтвер отвореног кода, а на крају прелазак са оперативног система Виндоус на Линукс. Током 2018. године, 70 одсто градског буџета за софтвер биће уложено у процес преласка на софтвер отвореног кода.

Како би постигли задате циљеве, односно потпун прелазак на софтвер отвореног кода и оперативни сиситем Линукс, град ће извести “аутсорсинг” својих ИТ пројеката локалним мањим и средњим предузећима. Биће запослено 65 програмера са задатком да развију софтвер прилагођен потребама града.

Што се тиче софтвера за будућу Линукс дистрибуцију, власти Барселоне су одабрале Убунту (који се већ налази на 1 000 пробних рачунара), Фајерфокс као службени интернет прегледач, пакет канцеларијских алата Либре офис, а као алтернативу за “Мајкрософтов” Exchange Server одабрано је софтверско решење Open-Xchange.

Преласком на решења отвореног кода и Линукс Барселона ће се придружити иницијативи Фондације за слободан софтвер Европе под називом “Public Money, Public Code”.

 

Извор: Б92 (где има и занимљивих коментара)

Приредио: А.Ј.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *