Линукс Такс Чачанин: лоша и добра вест

Грб Клуба Линукс Такс Чачанин

Лоша вест: Клуб Линукс Такс Чачанин – чабар, у понедељак у Малој сали Дома Културе било нас је само шесторо. Добра вест: блог “Линукс Такс Чачанин” основан на блогерској платформи “Вивалдија”.

Јесте лоша вест што нас је било само шесторо на оснивачком састанку Клуба, али имајући у виду оних десетак порука о спречености доласка, рачунам да ће нас за пола године, када поново покушамо, бити више, довољно да кренемо у организовано самоедуковање и ширење употребе ГНУ/Линукса у Чачку.

Али, да се време не губи улудо, и да бисмо појачали линуксашку образовно-информативну делатност, основао сам блог “Линукс Такс Чачанин”, на коме ће бити објављивани преводи чланака страних аутора и текстови наших, како обичних корисника, тако и стручњака.

Тренутно, на Линукс Такс Чачанин преносим део чланака које сам објавио на свом блогу “Ћирилизовано”. Тога има подоста, све текстове можете наћи овде, па ћу на гласило чачанских Линуксаша пренети само чланке за које сматрам да заслужују тај уби Боже досадан посао, који ће потрајати једно недељу дана.

Блог “Линукс Такс Чачанин”

Са чланцима о ГНУ/Линуксу и софтверу отвореног кода на “Озон прес”-у настављамо по старом, с тим да ћу се трудити да то буду информације занимљиве и ширем кругу корисника рачунара.

Што се тиче нашег блога, специјализованог за линуксашка питања, ваља знати следеће:

– “Линукс Такс Чачанин” је на “Вивалдијевој” платформи, јер је:а) бесплатна;б) лака за уређивање;в) безбедна, јер се о томе брину стручњаци:г) што све значи да је у рукама тима које предводи творац оне прве Опере и зачетник Вивалдија, прегледача коме по функционалности – још неко време, док у прегледач не буде уграђен клијент електронске поште – може да парира само Фајерфокс.

– Адреса блога почиње именом и презименом потписника ових редова: https://acojovanovic.vivaldi.net/. То није згодно. “Линукс Такс Чачанин” јесте иницијатива појединца, али с циљем да буде гласило свих нас чачанских “зависника” од ГНУ/Линукса. Али шта се може, није дозвољено преименовање налога, а ја сам га отворио чим се Вивалди појавио, како прегледач, тако и истоимени сервис ел. поште. Касније, када на блогу објавимо и два-три текста о прегледачу, тражићу да се учини изузетак и одобри нам се адреса у складу с називом и смислом блога. А своје и ваше преводе и  чланке о Вивалдију ћу радити чиста срца, јер ради се о наследнику непревазиђене Опере, истина власничком софтверу, али власника који је подобро задужио све нас који по вас дан користимо прегледач.

– Нове чланке ћу, све док сам то радим, објављивати најмање три пута недељно. Али се надам да ћете и ви, сопственим преводима, текстовима и видео прилозима допринети популаризацији средства од којег толико добијамо, ГНУ/Линукса.

– У том циљу, трудићу се да нађем покровитеље. Јер, пошто је и сам ГНУ/Линукс економичан и финансијски исплатив, зашто то не би важило и за превођење, писање и снимање. Средства ћу тражити са следећом калкулацијом: сваки прилог се хонорише са 1 000 динара, с тим да се новац уплаћује после петог ОБЈАВЉЕНОГ рада. Зашто тако? Зато да би се стимулисала редовна сарадња – пре свега професионалаца, али и других који познају бар основе превођења, писања и снимања.

– На блогу “Линукс Такс Чачанин” ће бити места и за прилоге о чачанској ИТ делатности у ширем смислу, као и свему што говори о нашем доприносу науци и њеном коришћењу у свим областима: школству, здравству, привреди…

– Коментари неће бити цензурисани. Тиме се не бавим. И, обећавам, одговараћу само на директно постављена питања. С друге стране, очекујем да ће на линуксашком блогу бити више разумевања теме а мање злурадости.

“Озон прес” нам је уступио и даје простор, што је било и јесте од битног значаја за нас пингвинисте, а ваљда ће помоћи и ширењу овог бесплатног оперативног система и у чачанске институције које плаћамо из свог џепа. Али, успешна пропаганда – а серијал “Линукс у Чачку”, до сада, са просечном читаношћу од негде око 1 500 отварања по тексту на тако маргиналну тему, јесте успешна пропагандна акција – има своју цену. Јер кад неки анонимус у нежно линуксашко увце забоде прозорашки недотупавну реч, признајем, уме да заболи.

Толико. Пратите Линукс Такс Чачанин и ставите га у “букмарке” у прегледачу и РСС (RSS) довод. И храните га својим радовима. Уосталом, није ли једина тичица те сорте у нашем граду. А биће и корисна, ако је прихватите и покажете деци, пријатељима и колегама.

 

Александар Јовановић / Линукс Такс Чачанин, на Дебијан Линуксу

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *