Потражња за стручњацима за Линукс и програме отвореног кода већа него икада

The Linux Foundation и Dice.com-ов 2018 Open Source Jobs Report кажу да је потражња за стручњацима за програме отвореног кода већа него икада

Да ли и ви хоћете tech job? Ако је одговор “да”, онда је прави тренутак да се ратосиљате Виндоуса и окренете Линуксу и програмима отвореног кода. По подацима Фондације “Линукс” и “Дајс“-овом Извештају о потражњи за стручњацима за отворени код за 2018-ту годину, 87% менаџера има проблема са проналажењем талената за отворени код, чије је запошљавање приоритет 83% послодаваца.

“Потражња за талентованима за технологију отвореног кода је у великом порасту, пошто Линукс и други програми отвореног кода доминирају развојем софтвера. Охрабрујуће је што су компаније сваким даном све свесније да је технологија отвореног кода прави начин да поспеше своје пословање. Наша фондација и наши чланови, као и читава заједница отвореног кода, усрдно се труде да обезбеде начине за обучавање и сертификацију свим заинтересованима”, каже извршни директор Фондације “Линукс” Џим Землин.

Што видим и по свом искуству. Посетим бар десетак ИТ сајмова годишње и, било да је то манифестација углавном или у потпуности посвећена отвореном коду, као што је Open Source Summit, или је CES, последњих година је уочљива једна те иста чињеница, да компаније не само да су жељне, него су гладне стручњака за отворени код и Линукс. На неким изложбама, поготову о технологијама “облака”, као што је OpenStack Summit, буквално свака компанија јури за “опенкодовцима”.

Споменута најновија анкета је показала да су Линуксаши опет најтраженији: гања их 80% менаџера за запошљавање. Немате баш знања и сведочанства за такве послове? Не берите бригу. Ако имате бар некаквог линуксашког знања и искуства, 55% послодаваца је спремно да плати за ваше обучавање и сертификацију за стручњака за Линукс – на пример, за entry-level CompTIA Linux+, све до mid-level Linux Professional Institute (LPI) и LPIC- 3: Linux Enterprise Professional Certification и high-end Red Hat Certified Engineer (RHCE). А 2017. године било је 47%, 2016. само 34% таквих послодаваца. Другим речима, када су компаније спремне да плате за обучавање и сертификацију, онда је јасно да немају и да су жељне одређеног профила запослених.

Вечита расправа о дипломи спроћу искуства траје и овде. Али, по Foote Partners-у, основна диплома значи, у просеку, плату у старту већу за 7,6% од плате “искуствених” радника.

И добро, познавање Линукса јесте постало кључни услов за улазак у ову индустрију, али и друге технологије отвореног кода постају све популарније. На пример, container. Потражња за “контејнерашима” је доживела прави бум: 2017. године само 27% послодаваца је тражило стручњаке те феле, а сада за њима јурца 57% менаџера.

Други по потражњи су стручњаци за cloud технологију – тражи их 64% компанија. “Безбедњаке” и “вебовце” 49%, “умреживаче” 46%.

А 34% менаџера за запошљавање трага за професионалцима који знају шта је лиценцирање и усклађеност отвореног кода. Прошле године – 29%.

“Дајс” тврди да најређи специјалисти за отворени код често могу да сами одреде висину плате. Штавише, менаџери су склони да “премосте” ограничења која им у том погледу намеће компанија. Сада их преко 70% користи подстицаје као што су више плаћеног одмора, флексибилно радно време или рад од куће.

Али, за “опенсорсере”, није све у новцу и “бенефитима”. Само 13% анкетираних каже да су им паре и други ћар најбитнији мотив: 65% је изјавило да им је најважнија могућност рада са и на најновијим технологијама; 64% – слобода коју подразумева отворени код; 62% је “признало” да имају страст за open source-ом.

Узаврело тржиште “опенсорсера” не показује знаке смиривања. Зашто? Због све веће потребе за DevOps и све веће употребе технологија заснованих на “облаку”, као што су контејнери и њихово усклађивање.

Још нешто? Преузмите, отвореног је приступа, The full 2018 Open Source Jobs Report.

 

Аутор: Стивен Џ. Вон-Николс
Извор: Linux and open-source jobs are in more demand than ever | ZDNet
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Антикс Линуксу и Вордграјндеру

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *