Боримо се против стварних противника уместо да се гложимо међусобно

Напомена преводиоца: Ове недеље ћу мало више порадити на оснивању Клуба Линукс Такс Чачанин и снимању ТВ серијала “Амфитеатар”. То значи да ми предстоје разговори и са Линуксашима и лицима склоним нашој идеји и оперативном систему, али са битно другачијим погледима од мојих. Уосталом, да сам мањина у мањини види се и по коментарима испод до сада објављених чланака серијала “Линукс у Чачку”. Шта чинити?

Као и увек: читати. Тако наиђох на текст чији превод имате доле, савет који ће ми, а надам се и вама, бити од помоћи у сусретима ван и на окупљањима чланова Клуба. Што се тиче писања…Од себе се не може побећи, ако уопште и треба. Нисам трпељив спрам искључиво употребног погледа на ГНУ/Линукс, дистро-секташења и плиткоумног коментарисања с становишта “свршеног” Линуксаша коме је доста учења. Јер, дубоко сам уверен, Линукс је за вечито радознаo и интелектуално поштен свет, а остале (знамо) ко…

Творац карикатуре: Драган Стојановић

Др Рој Шестовиц: Боримо се против стварних противника уместо да се гложимо међусобно

Међусобно гложење није корисно и само помаже најзадртијим и најмоћнијим клеветницима и противницима ГНУ/Линукса

Свет ГНУ/Линукса сада је битно другачији. Године 2006. када је овај сајт отворен, ГНУ/Линукс је већ био изложен салвама тужби СКО Групе (SCO Group), а потом је морао да сноси последице завере “Новел”-а и “Мајкрософт”-а, њиховог договора о патентима, као и свега што је произашло из парнице “Мајкрософт”-а и “ТомТом”-а. “Мајкрософт” није једина опасност за наш свет, али често кооптира друге компаније (СКО, Новел…) да му помогну у борби против слободног софтвера и отимању, тј. патентирању истог, а чинио је и друга, бројна недела.

Могли бисмо причати летњи дан до подне о томе у шта се претворила Фондација “Линукс”, шта је починио systemd, шта значи преузимање “Ред хет”-а од ИБМ-а, и културалним ратовима против заједница заговорника слобода слободног софтвера, у које спада и слобода говора. Али то су теме које изазивају поделе, треба их се дотицати с мером. На пример, прошле године написах да су Правила понашања у Фондацији “Линукс” мање наштетила ГНУ/Линуксу него ратоборна расправа по истом питању и да је помирљивост много кориснија од ратоборности ако и све док је онај с ким се не слажете у истом табору као и ви, бар у техничком смислу. Рецимо, ако је неко за ГНУ/Линукс и ГПЛ, али не мари за права жена, треба ли се с њим гложити? Или је боље да снагу наших аргумената искусе проповедници и дилери Виндоуса, који понекад прибегавају и давању мита да би се одустало од ГНУ/Линукса. Исто важи и за политику и политичка питања, којих се, у виду линкова на чланке, дотичем на овом блогу, али их не коментаришем.

Један читалац ме је питао зашто не пишем о systemd-ију. Што је тачно, а не пишем зато што бих свашта негативног имао да кажем, али би то било контрапродуктивно. Јер, много је више и крупнијих спољашњих претњи – “мала врата” у софтверу и хардверу, замка “облака”, “openwashing“, разноразне инфилтрације итд, итд. – него унутрашњих. А и зато што нас толерантност и уљудност у заједницама ГНУ/линуксаша чини јачим и спремнијим за борбу против корпоративних џинова – произвођача и дилера власничког софтвера.

 

О аутору: Рој Шестовиц је софтвер инжењер, мултидисциплинарни истраживач и заговорник фер конкуренције. Докторирао је на пољу медицинске биофизике.

Извор: Fighting ‘True Enemies’, Not One Another | Techrights

За Озон прес приредио и превео: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Бунсен лабс Линуксу

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *