Линукс десктоп би имао удео од око 40% кад не би било пиратерисања Виндоуса

Истраживање Универзитета у Ослу је доказало везу између софтверске пиратерије и прихватања линукс система.

Нека истраживања откривају само оно што је очигледно или до чега се може доћи здравим разумом. Тако и споменуто истраживање и студија аутора Арне Рогде Грамштада и издавача Универзитет у Ослу, објављена под насловом “Софтверска пиратерија и адопција Линукса” (Software Piracy and Linux Adoption), показује да можда постоји веза између стопе софтверске пиратерије и усвајања, прихватања линукс система.

Ретроспективно, оваква информација заиста изгледа као нешто очигледно, али управо зато се и спроводе одговарајућа истраживања – да бисмо могли да здраворазумско закључивање потврдимо подацима. Али, ипак је потребно више од једног истраживања да би се доказало да узрочна веза заиста постоји.

Узмимо пример филмске и музичке индустрије, које, без обзира на бројна истраживања која би показала да им пиратерија уствари иде у корист, то неће ни да чују. Вероватно ће бити исто и са студијом “Софтверска пиратерија и адопција Линукса”.

Софтверска пиратерија и прихватање линукс оперативних система

Да би израчунали обим пиратерије Виндоуса, истраживачи су користили податке БСА (Бизнис софтвер алијансе – Business Software Alliance) из 2012. године из 104 земље.

Од земље до земље и у зависности од степена њеног развоја, стопа пиратерисања Виндоуса варира између 40% и 90%.

Истраживачи су утврдили три могућа разлога зашто пиратерисање оперативног систем Виндоус одвраћа од усвајања Линукса (у било ком облику).

1. Илегалне копије Виндоуса су јефтина и скоро савршена супституција оригиналу;

2. Пиратерија као конкуренција углавном доводи до ниже цене легалних копија Виндоуса;

3. Прихватање оперативних система је повезано са такозваним ефектом мреже, па пиратерисање Виндоуса изазива повећање разлике у обиму коришћења Виндоуса и Линукса – у корист Виндоуса.

Студија наводи да је Линукс прихватило око 2% корисника десктоп оператвних система, али се мора признати да је то оптимистична цифра. Боље рећи да их је негде између 1% и 2%.

Закључак студије, коју у целини можете прочитати овде – Software Piracy and Linux Adoption by Arne Rogde Gramstad :: SSRN је да се може очекивати да ће стопа пиратерије од 1% у некој земљи смањити удео Линукса за 0.5-0.65%. Другим речима, у свету без пиратерије софтвера, стопа адопције Линукса би требало да буде негде између 20% и 40%.

Извор: Study: Linux Desktop Should Have About 40% in a World Without Windows Piracy
Превод: Ћирилизовано

Први пут објављено 23. фебруара 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *