Време је за Линукс – пре него што вам “Мајкрософт” блокира рачунар

 

 

Линукс никада није имао веће шансе да победи Виндоус

Сада је главна ствар приватност, не безбедност

Виндоус 10 изађе, сви причају о њему. За промену, “Мајкрософт” је направио добар производ, најновија верзија оперативног система му је боља од претходних издања. Што је добро.

Али није добро то што Виндоус 10 прикупља огромне количине података о нашем рачунару и нама као корисницима, иако већина медија сматра да је то у реду и да је оперативни систем напросто еволуирао. Не бива, бар не из моје перспективе, сад имам још један разлог да пређем на Линукс.

Новинари су углавном попустљиви према Виндоусу 10. Најблаже речено. Јесте, кажу, “десетка” прикупља податке, али то чине и други – и онда упиру прстом на “Фејсбук” и “Гугл”. Али то што други раде исто не значи да је ствар у реду. Занимљиво је како смо за само неколико година од забринутости због дељења наших података дошли до “еволуције”.

Из Виндоуса 10 се шаље толико ствари да треба поприлично времена све то спречити. Ничега лошег нема у томе што “Мајкрософт” прикупља податке. Компанија признаје да то ради, и прилично је љубазна и предусретљива. Најзад, избор је на кориснику, па ако жели да буде део већег виндоузовог екосистема, којем треба маса података да би функционисао, онда ОК.

Кортана као пример

Што следи је само цитат са “Мајкрософтовог” сајта. Није никаква интерпретација, просто цитат. Не осуђујем, само наводим шта се ради. Ако хоћете да сазнате више, посетите “Cortana, Search, and Privacy: FAQ”. Дакле:

“Када употребљавате Кортану, “Мајкрософт” прикупља и користи информације, укључујући информације о локацији уређаја, историји локације, контактима (људима), уносима гласом, историји претраживања, детаље из календара, садржај и историју комуникације из порука и апликација, као и друге информације о вашем уређају. Кортана из “Мајкрософтовог” прегледача Еџ прикупља и користи вашу историју прегледања.”

Линукс као пример

Имам само два проблема, а ниједан од њих није са Виндоусом 10. Први је са медијима који се праве да је сво то прикупљање података, иако правно обавезујуће, најприроднија ствар на свету. Ајде, молим вас, престаните с том причом да је све ОК и да сви то раде. Линукс не ради такве ствари, не треба му.

Други проблем који имам је са линуксашком заједницом, која није конзистентна у критикама. Да парафразирам Џокера, “Мајкрософт” прикупља сваки бит података из Виндоуса 10, а оно сви мртви ‘ладни. Убунту неке упите за претрагу шаље “Амазону”- сви полудели.

Линукс као алтернатива

Линуксаши се по интернету вајкају да је љубимче пропустило добру прилику да заблиста када је Виндоус 8 чабрирао. Е, а ја кажем да Линукс никада није имао веће шансе за успех него сада. Линукс пружа највећу заштиту приватности и никада неће прикупљати податке о нама или нашем рачунару. Линукс оперативним системима никада неће требати наши подаци да би радили боље. Линукс већ сада скоро све боље ради од других.

Линија разграничења је јасна. “Мајкрософт” се код функционалности Виндоуса определио за веће коришћење онлајн компоненти, Линукс иде ка већој приватности. Када тој једначини додате фактор безбедности, одговор је само један.

Силвиу Стахие / Softpedia

“Мајкрософт” ће њушкати и кад их открије блокирати пиратске копије игара и “неовлашћени” хардвер

“Мајкрософт” је променио услове свог Уговора о лиценцирању са крајњим корисником (EULA) за Виндоус 10, тако да му се дозвољава да њушка и онемогућава незаконито набављен софтвер и – хардвер.

Што значи да ће “Мајкрософт”, ако имате пиратске игрице или сте скрпили оно што компанија описује као “неовлашћене хардверске периферне уређаје”, моћи да вам блокира употребу рачунара са “Виндоус 10” оперативним системом.

Као што добро приметише на PC Authority , нова клаузула 7б за Европу, насловљена “Надоградња сервиса или софтвера и промене услова”, гласи:

“Понекад морате ажурирати софтвер да би сте могли да користите услугу. Ми ћемо моћи да аутоматски проверавамо верзију софтвера и ажурирамо софтвер или променимо конфигурације, што укључује и оне промене које ће вас спречити у приступу услугама и игрању кривотворених игара, или у коришћењу неовлашћених хардверских периферних уређаја. Од вас се такође може тражити да ажурирате софтвер да би сте могли да наставите са коришћењем услуге.”

ОК, ово је антипиратска мера која се многима неће допасти – ако ни због чега другог оно због њушкања – али немате се чега бојати ако сте поштен и исправан човек, је л’ тако? Па, не баш, јер она формулација “неовлашћени хардвер” је крајње и забрињавајуће мутна.

Шта тачно значи “неовлашћени” део хардвера и како “Мајкрософт” утврђује да је на црној листи? Па још ако је та периферија, за коју они у Редмонду одлуче да је “но-но”, скупа, онда… Биће кукњаве по интернету корисника “Виндоуса 10”.

Али, можда “Мајкрософт” само показује ко је газда. То што су у ЕУЛА-и не мора обавезно да значи да ће се одредбе и спроводити (сада).

Какогод, овај потез је забрињавајући јер води још већем надзору корисника Виндоуса.

Дарен Ален / The Gadget Website

Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Први пут објављено 14. августа 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *