Пол Крејг Робертс: “Мајкрософтови” запосленици дигли глас, неће да буду ратни профитери

Биће интересантно видети следи ли им отказ.

Амерички подсекретар за Ратно ваздухопловство 2016. г. испробава први бежични холограмски рачунар, Хололенс. Фотографија: @ Copyright : U.S. Air Force/Airman 1st Class Madeleine E. Remillard

Светско удружење запослених у “Мајкрософту” захтева да корпорација раскине уговор о сарадњи са америчком војском.

Неки запослени –  не знам колики проценат од укупног броја – су послали отворено писмо генералном и директору за правне послове корпорације “Мајкрософт” у којем, између осталог, кажу: “‘Мајкрософт ради на обезбеђењу технологије оружја америчкој војсци, технологије која ће влади једне земље помоћи да ‘повећа убојитост’ користећи алате које смо ми направили. Нисмо потписали радни уговор за учешће у производњи оружане технологије и зато захтевамо право да учествујемо у одлучивању како ће се користи наш рад.”

Запослени кажу да је “Мајкрософт” и раније продавао технологију америчкој војсци, али да није, све до склапања недавног уговора, прешао границу упуштајући се у развој оружја. „Овим уговором, јесте. Апликација HoloLens у оквиру система IVAS осмишљена је да помогне у убијању људи. Дејствоваће на бојном пољу и то тако што ће ратовање претварити у симулирану ‘видео игру’, још више дистанцирајући војника од мрачне стране рата и крвопролића. ”

Запослени су компанији саопштили да “намера да се науди није прихватљива употреба наше технологије” и да “не желимо да будемо ратни профитери”. Захтевају да се уговор поништи, да “Мајкрософт” престане да развија оружане технологије и да оформи спољни одбор за етичку ревизију како би се осигурало да компанија “не увећава моћ америчке војске у повређивању и насиљу”.

Питање је шта је стварни разлог захтева запосленика “Мајкрософта” да компанија више не сарађује са Ратним ваздухопловством, Ратном морнарицом, Централном обавештајном агенцијом и НСА. Ипак, охрабрује што се нашао бар неко да после 20 година злочина које су по целом свету чинили криминални и корумпирани режими Клинтона, Буша, Обаме и Трампа дигне глас.

Сазнање о овом протесту запослених у “Мајкрософту” дугујем RootsAction, организацији која је успела да побуну не прећуте баш сви, да се појави и пар наслова као што je Microsoft employees demand military contract be dropped – Euronews .

Овде имате повезницу и на сам захтев.

Претходно од истог аутора: Пол Крејг Робертс: Јеврејски проблем Русије

Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: Microsoft Workers Protest War Profiteering
За Ћирилизовано и Линукс Такс Чачанин превео: Александар Јовановић, на Miyo Linux

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *