Зашто је Линукс најбољи оперативни систем за студенте рачунарства

 

Ако хоћете да будете или већ јесте студент рачунарства, који оперативни систем би требало да вам буде основни? Има и таквог света што ће вас наговарати на Виндоус, али ја сам пристојан човек и заговарам Линукс. Из више него оправданих разлога. Јер:

1. Линукс је оперативни систем отвореног кода

Као студент рачунарства, ви сте радознала и технички мислећа особа. То значи да вас не интересује само појавни облик готовог софтверског производа, него и то шта је “унутра”. А Линукс, као ОС отвореног кода, даје вам слободан увид у то шта, с чим и како ради.

Тога код Виндоуса нема. А отвореност није једини “бенефит” оперативног система Линукс.

2. Линукс је безбеднији

Ако погледате статистичке податке о сајбер нападима, одмах ћете уочити колико се Виндоус и Линукс разликују по питању безбедности. Виндоус је рањивији, чак и са инсталираним моћним антивирус програмом.

Добро, и Линукс бива хакован. Али много ређе. Зашто? Више је фактора, навешћу само три: а) сопствена ризница програма (репозиторијум); б) паковање програма баш за Линукс, односно одређену дистрибуцију; в) активна линуксашка заједница која мотри на багове и тако помаже да се отклоне брзо и ваљано.

Дакле, са Линуксом нема траћења пара на антивирус програме.

3. Линукс је бесплатан

Сваку дистрибуцију Линукса, уз изузетке који се могу набројати на прсте једне руке, можете имати бесплатно, да не потрошите ни цвоњка. Мали финансијски прилог заједници која је направила и одржава дистро који сте изабрали биће, наравно, добродошао, али није обавезан. Нема никакве куповине верификационог кода или других начина завлачења руке у џеп сироте студентарије.

Као код Виндоуса. “Мајкрософту” морате платити лепу свотицу за ОС. За почетак. После требају паре за антивирус…

Зашто тај новац не бисте уложили у књиге о програмирању?

4. Линукс је programmer-friendly

Линукс ОС подржава скоро све програмске језике. Исто је и код Виндоуса, али Линукс више воли програмере. Како? Тако што је Линуксов терминал моћнији од Виндоусове командне линије. Има више подпрограма намењених програмирању. Терминал такође има управљач пакетима, што вам поједностављује посао. И подржава SSH, што је од суштинске важности за управљање серверима.

5. Уреднија надоградња

Ту је Линукс без премца. Кад сте студент рачунарства, природно је да хоћете најновија издања програма. “Мајкрософт” је по том питању ем лењ, “апдејтује” тек кад се проблеми нагомилају, ем то ради без питања. Линукс, сам дистро и програме, освежавате кад је вама згодно.

6. Линукс мари и за старе рачунаре

Оперативни системи еволуирају. Да би одговорио на њихове захтеве, хардвер такође мора да еволуира. И онда старина од рачунара не може да се носи са Виндоусовом “десетком”, рецимо.

Линукс, пак, можете да терате и на гвожђурији из доба Јуре. Мада не сваки. Минт Синемон, на пример, само за радно окружење захтева читав ГБ РАМ-а. Антикс, Дебијан са управљачем прозорима уместо потпуног радног окружења, а исто важи и за Арч, Слеквер, Џенту…лете ко змајчеки и на антиквитетима.

7. Велики избор врста Линукса, тзв. дистрибуција

Као изразито флексибилан оперативни систем, Линукс вам нуди стотине и стотине дистрибуција, па бирајте у складу са својим потребама, чак и ако су хакерске. И мењајте дистро кад год хоћете. Истина, и Виндоус има неколико издања, али пошто сте своју копију платили клатићете је све док вам је “Мајкрософт” не огади, да бисте купили ново издање.

8. Линуксашка заједница

За решавање проблема који и на Линуксу искрсну понекад није вам потребан “експерт”. Изнесите случај на форуму ваше или сродне дистрибуције и добићете решење од сестара и браће “опенсорсераша”

9. Е, доста је. Разлоге 9. и 10. и summa cum laude брзо ћете увидети и сами.

Осим ако не останете верни оном оперативном систему “за нормалан свет”, чак и као будући програмер.

Серијал “Линукс у Чачку”:  1, 23456789101112 , 13141516 17181920212223, 24

Аутор: Клеофас Малонго
Извор: Why Linux is the best OS for Computer Science students?
За Линукс Такс Чачанин и Озон прес превео: Александар Јовановић, на Miyo Linux

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *